Ett initiativ av Elektronikbranschen

Vad innebär det att återbruka?

Att återbruka din hemelektronik är ett bra sätt att minska överkonsumtionen och hjälpa miljön. I Sverige finns det många återförsäljare som hjälper dig att cirkulera din elektronik, som mobiltelefoner, läsplattor och smarta klockor. 

Återbrukning innebär att teknik som inte längre används sorteras ned till beståndsdelar. Varje komponent tas om hand och återanvänds sedan av producenter som tillverkar ny teknik. Genom att återanvända komponenter behöver inte producenter utvinna nya resurser från jorden. 

Du som konsument har stor betydelse för att främja återbrukning. Genom att återbruka teknik du inte längre använder, kommer den tekniken att få nytt liv och nytt syfte. 

Att återbruka ger också möjlighet att förlänga livslängden på din teknik. Du kan lämna in den på service, laga den trasiga tekniken eller återanvända den i någon annan form. 

Att återbruka din hemelektronik är enkelt. Du kan lämna in din produkt hos återförsäljare och få ekonomisk kompensation för att ha cirkulerat den. För att göra detta måste du dock alltid komma åt att återställa och radera all din data. 

Att återbruka din hemelektronik har många fördelar. För det första hjälper det miljön genom att minska överkonsumtionen. För det andra får din teknik nytt liv genom att den återanvänds av producenter som tillverkar ny teknik. Och slutligen får du som konsument ekonomisk kompensation för att ha cirkulerat din teknik. 

Så om du har en mobiltelefon, läsplatta eller smartklocka liggande, är det dags att ta steget och återbruka den. Besök någon av landets återförsäljare och få din produkt värderad. Kom ihåg att du alltid måste återställa och radera din data innan du kan lämna in den för återbruk. 

Att återbruka din hemelektronik är en lätt och bra sätt att bidra till hållbarhet. Det hjälper miljön, ger nytt liv till din teknik och får dig att tjäna ekonomiskt. Genom att återbruka så kan vi samtidigt minska överkonsumtionen och förbättra vårt miljöavtryck.